Meer kans op diabetes door zoetstoffen?

Kunstmatige zoetstoffen, ontworpen opdat we minder suiker zouden gebruiken, leiden net tot meer suiker in ons bloed.
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd op muizen.

zoetstof diabetes gezondheid HealthyBody

 

Kunstmatige zoetstoffen zouden toch niet zo onschuldig zijn. Volgens een onderzoek uitgevoerd op muizen, creëren ze net meer suiker in ons bloed, wat de kans op diabetes vergroot.

Wetenschappers van het Israëlische Weizmann Instituut gaven de hoeveelheid zoetstoffen die overeenstemt met wat mensen innemen, aan twee groepen muizen. Enerzijds muizen met een normaal dieet, anderzijds aan muizen met een vet dieet. Na elf weken was het suikerniveau bij beide groepen aanzienlijk hoger dan dat van dieren die suiker of niets in hun water kregen. Dit verhoogde bloedsuikergehalte is een eerste teken dat er iets fout loopt met de stofwisseling en het insulinesysteem, wat op termijn kan leiden tot diabetes.

'Muizen zijn geen mensen'

De muizen kregen drie soorten zoetstoffen toegediend, namelijk sacharine, sucralose en aspartaam. Deze zorgden ervoor dat dat samenstelling van de darmflora wijzigde. Hoewel het onderzoek voorlopig alleen werd getest op muizen, ziet het ernaar uit dat de conclusie ook geldt voor mensen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature.

"Een interessante ontdekking, maar dit moet nog verder worden uitgezocht", reageren diabetes-specialisten in de krant De Standaard. "Het is nog te vroeg om de light- en zero-producten te bannen."

Martijn Katan, emeritus-hoogleraar Voedingsleer aan de Nederlandse VU is minder onder de indruk. "Een muis is geen mens", zegt hij in het NRC Handelsblad. "Bij mensen met diabetes verhogen zoetstoffen de bloedsuikerspiegel niet. Dat is al geweten sinds 1988." (AVE)

Bron: www.knack.be